martes, 14 de diciembre de 2010

LES DOS PEDRES


Les dos pedres.

Com tots hem vist, ja no tenim semàfors al poble. En el seu lloc s'ha ubicat una rotonda. Més enllà que pensem que és una solució als problemes de trànsit que hi havia en aquesta zona del poble, ni ha un element que ha sorprès a tots els veïns.
Com a decoració s'han ubicat dos pedres rodones, grans, poderoses. Molts veïns desconeixen l’origen i la realitat d’aquestes pedres, riquesa del poble desconeguda; aquest és un apunt sobre la seua historia.
Al jaciment situat a la partida de la Torrassa, s’hi van trobar diverses pedres. Es tractava de pedres de molí d'època romana. Les pedres de molí que pertanyien al terme de Betxí van ser dipositades per Pasqual Meneu dins del Palau. El Palau com tots sabem va passar a mans del poble en una de les anteriors legislatures, baix govern del PSPV-PSOE.
Mes enllà de que el nostre patrimoni històric més important, el Palau-Castell de Betxí, està desprotegit i és un complet desconegut per a la majoria de veïns de Betxí, no hauria estat de més que la responsable de Cultura de l'Ajuntament fera la seua feina, després de dos legislatures de govern del PP. Actualment l’estat del edifici segueix igual o pitjor que quan es va adquirir, cada vegada tenim més zones apuntalades per perill d’enderroc.
Hui en dia, a l'igual que les pedres de molí romanes de les Alqueries reposen a un jardí, els veïns de Betxí gaudim els nostres vestigis més antics en la via publica. Però ni una placa, ni una llegenda ni cap document certifica ni el seu origen, ni la seua història ni tal vegada la seua existència. Per a les autoritats locals, només són dos pedres que estaven dins el Palau.

11 comentarios:

  1. Yo hubiera fundido los semáforos y hubiera hecho una estátua de Don Carlos Fabra para que se note que somos leales al régimen.

    (Léase con ironía)

    ResponderEliminar
  2. Leales y tanto que lo somos, las entradas a los toros de la beneficencia nos costaron 4.800 euros. Por cierto, el ayuntamiento no las ha pagado todavia. El grupo socialista devolvio las suyas, nosotros no entramos en ese juego, sobre todo ahora, cuando el ayuntamiento no tiene ni para pagar la luz.

    ResponderEliminar
  3. El Palau. No voldran que caiga i prou. Ni el valoren ni els reporta cap vot.

    ResponderEliminar
  4. Vots no, segurament l'actuació que cal fer sobre la totalitat del palau només en restaria.
    Però un govern responsable no esta per a mantenir vots, si no per a fer el que a de fer, governar i buscar l'interès general abans que el del partit.

    ResponderEliminar
  5. palau..... que se ha hecho por el palacio en 7 años de gobierno del pp??? me gustaria saberlo, gracias. Una de las pocas cosas que tenemos en el pueblo y se esta callendo.

    ResponderEliminar
  6. Estic totalment d'acord en el anonim de dalt. En Betxí, per lo que fa al turisme, nomes tenim el Palau. Es a dir, que si algu ve al nostre poble a vore algo sera el Palau, o la montanyeta de Sant Antoni o el Solaig. No venen per els bous, per molt que s'heu pense el Chopo, que aixo esta molt vist i se fa en molts pobles. Per tant s'hauria de fer un esforç i arreglaro per al poble.

    ResponderEliminar
  7. el turisme es algo mes que dur un bus de japonesos a vore el palau en ruines, o a dinar a sant antoni...per que de pujar al solaig ni parlem. tal vegada seria el moment de aprofitar allo que ens ha sigut un lastre, els camps de tarongers, els camins per a fer sendes, sant antoni per acampar, les penyes per a vore, i fer rutes atractives amb fonts i aigua corrent per als que viuen en la ciutat, amb una oferta atractiva per al lleure de cap de setmana...i aprofitar tambe la gent que ve a vore els bous, que no es poca, no mes teniu que mirar d'aparcar el cotxe quan fan bous, i donarlos una oportunitat de que disfruten ja que venen i deixen els seus diners, com fan a montalba o a pobles del mijares.

    ResponderEliminar
  8. tant mal esta fer el centre de dia i no poder obrir-lo per falta de previssio com comprar el palau i no tindre pensat que es fara per a recuperar-lo, es la mateixa forma de tirar els diners.

    ResponderEliminar
  9. Amb la mitat de diners que s'han gastat en estos ultims 7 anys en bous, pólvora, saraos i despilfarros varios, s'hauria restaurat més de mig Palau. I fer això no és només per al turisme, com diu algú, seria bo per al poble, entre d'altres coses perquè donaria llocs d etreball per a obrers, electricistes, fontaneros, etc... Molta més faena i durant molt més de temps que la que ha donat fer el centre de dia (encara tancat) o el camp de futbol. Ademés seria una manera de crear una infraestructura per a tots els betxinencs i betxinenques, i donar vida de nou a la Plaça, que a dia de hui està desangelada.
    Per a qui no ho sàpiga, el Palau de Betxí s'estudia en les facultats d'història de l'art. Hauria de ser un motiu d'orgull per als betxinencs el tindre eixe edifici en el nostre poble, com passa amb altres municipis. Però ací no fem pressió als nostres representants per a que facen alguna cosa, que el restauren i el posen al servici del poble, de tots els que vivim en Betxí.

    ResponderEliminar
  10. Vamos a ver, entiendo que el Palau es muy importante, y entiendo que en estos momentos la situación por la que pasa el pueblo es muy delicada, tanto económica como socialmente, y ni que decir tiene si hablamos del Ayuntamiento, empobrecido hasta la raspa. Y entiendo que ahora hay otras prioridades. Pero a mi modo de ver, y no soy experto en la materia ni nada de eso, lo que se debería hacer es ir haciendo poco a poco cosas, mientras se pueda, cada año un poco, como alguien ha dicho intentando colocar a gente de Betxí (fontaneros, obreros, maquinistas, albañiles, electricistas, tallistas, yeseros...). Buscar subvenciones, financiación, ayudas, etc. Y si algo que se pensaba hacer en siete u ocho o diez años, se tiene que hacer en veinte o veinticinco, pues bueno... ¿o es que la Sagrada Familia se hizo en dos años? Aquí lo que hace falta es el compromiso de los partidos políticos, de las asociaciones culturales locales... con la idea u objetivo de que el Palau sea una realidad real, material, no hipotética o potencial como es ahora. Además hay que pensar que, como sucede en las casas que no se utilizan, cada año que pasa su restauración será más costosa, tanto desde el punto de vista del tiempo como desde el punto de vista económico.
    Enhorabuena al partido socialista por este blog.

    ResponderEliminar
  11. lo que han dicho mas arriba de abrir sendas,rutas y caminos..... vende mucho, ya que ultimamente esta muy de moda salir a hacer senderismo y tenemos montañas, tanto como el solaig, las minas, sant antoni, etc, y seria muy importante impulsarlo porque atraeria gente al pueblo, y una zona verde y de entretenimiento en sant antoni para darle algo de vida, ya que solo nos acordamos un dia al año.Pienso que debemos de ir hacia ahí, potenciar lo que tenemos y no olvidarlo.

    ResponderEliminar