viernes, 25 de febrero de 2011

EL DEUTE DE L'AJUNTAMENT



El passat dimecres va haver Ple a l’Ajuntament de Betxí, un ple molt llarg ja que com el PP estava més preocupat de les seues disputes internes que de l’interés del poble, entre dimissió i elecció d’alcalde no van tindre temps de fer el ple ordinari de gener, per tant tot va passar al ple de febrer.

 
Fites importants al ple van ser l’aprovació d’una moció en suport a la celebració del 'Dia Internacional de la Dona Treballadora’ el 8 de març i d’una moció per a donar suport a la sintonització de les emissions de Televisió de Catalunya al País Valencià, recentment interrompuda per les pressions del govern Camps a Acció Cultural del País Valencià. Dos resolucions importants, però que no fan ni de bon tros ombra al tema estrella, per fi, del ple.
Perquè no vos enganyeu: allò vertaderament important d’aquest ple, i nosaltres els socialistes de Betxí així ho pensem, eren els altres tres punts. Tres punts que vénen a demostrar la inoperància, la ineficàcia i la falta de treball del grup de govern del PP a l’Ajuntament de Betxí i de la que ha estat la seua cap econòmica i es actualment, desprès de les dissensions internes pertinents, alcaldessa recent del nostre poble.
En primer lloc van fer recull de factures que resten a l’Ajuntament des de fa més de tres mesos. Aquestes factures no s’han pogut pagar per falta de liquidesa municipal. En altres paraules: la caixa estava buida. La suma d’aquestes és de 177.685,47 euros. Per altra banda, hi ha un altre munt de factures, les quals no s’han fet els tràmits corresponents, que també duen alguns mesos al calaix. La suma d’aquestes puja fins als 95.070,92 euros.
El segon punt econòmic tractat al ple va ser el reconeixement extrajudicial de crèdit. Açò, per als no iniciats, són factures que estan a l’Ajuntament i no s’ha pogut pagar perquè les partides que tenien destinades a eixes despeses ja fa temps que han desaparegut, gastades en altres coses. Per exemple: tenim el cas del pressupost per a festes, on al febrer ja no quedava ni un euro per a pagar les festes d’aquest mateix any al setembre (parlem de l’any 2010). Aquestes factures pujaven un total de 443.478,69. En l’informe de la Interventora de l’Ajuntament textualment diu “por inexistencia de consignación presupuestaria en el ejercicio 2010 sin que la intervención tuviera constancia de los mencionados gastos”. AÇÒ ÉS EL QUE EL PP PROMETIA, RIGOR EN DESPESES!
I el tercer punt va ser el Compter General de l’any 2009, el que ve a ser l’estat de l’Ajuntament a l’any 2009. El resultat no pot ser mes tràgic. Van tindre moltes més despeses que ingressos. El romanent de tresoreria, el que ve a ser el que podríem utilitzar per a noves inversions, és negatiu. Uns diners que provenen del estalviat durant l’any anterior. Però l’Ajuntament de Betxí fa molts anys que no pensa en el que vindrà, i gasta el que té ara, i el que pensa que tindrà, sense calcular si les previsions de creixement i estalvi són reals o miraculoses. Per cert, per si teniu curiositat, el resultat de romanent de tresoreria va ser de menys 784.833,40 euros.
I no pensen que tot aquest ball de números  és només per la crisi que estem patint, no senyors. L’any 2006 quan no pensaven ni molt menys en crisi, quan tot era molt bonic i meravellós i l’Ajuntament de Betxí ingressava molts diners, i pensava, de forma errònia, que anava a ingressar-ne molts més pel boom urbanístic, ja en aquest moment teníem romanents de tresoreria negatius. El del 2006 era ja de menys 712.894,26
Aquets són, poble de Betxí, els grans gestors que ens han dirigit durant els últims vuit anys. Han afonat les finances municipals. Es van trobar un Ajuntament amb un romanent de tresoreria de 294.386,55 positius i 2 milions de deute a llarg termini (368 euros per habitant). 8 anys desprès, tenim 3 milions i mig de deute a llarg termini més una operació de tresoreria de 600.000 euros (675.40 euros per habitant) a més refinançat i que els nous governants sorgits de les urnes hauran d’amortitzar,  i un romanent de tresoreria negatiu de -784.833,40.

 
El proper 22 de maig tenim l’oportunitat de fer fora a aquests mals gestors i ficar al capdavant de consistori a gent de Betxí que sí que es preocupa de les coses importants del seu municipi. L’equip que m’acompanya i jo mateix ens comprometem a fer les coses d’altra manera. A fer les coses amb un altre estil. A ser rigorosos amb els comptes i no estirar més el braç que la mànega. A lluitar per tindre un bon present i un millor futur.
Només tots junts podem lluitar pel nostre futur, pel futur de la nostra gent, pel futur de Betxí.

14 comentarios:

  1. si los socialistas sois el futuro de algo, vamos apañados, solo hay que ver las colas del paro...

    ResponderEliminar
  2. Hi ha gent que es tan boba que no sap diferencias idees, persones ni projectes.
    Anim maria Jose, fa falta un govern responsable al ajuntament, i no un que es plene la boca per despres donar nomes les migajes a la gent, ni que prometa per prometre.

    El futur es nostre!! que no ens el furte ningu!

    ResponderEliminar
  3. Marieta, Benipaguenca per els quatre costats, es troba gracies a una beca estudiant al estranger. Gracies a les noves tecnologies, esta parlant amb sa mare de com li va en els estudis, amb les amigues…i en un moment, la noia pregunta:

    -mare, i el poble com es troba?

    -calla que no ho saps!-exclama la mare- tenim alcaldessa!

    -no me digues -exclama marieta sorpresa- i qui es?

    -qui va a ser, Rogelia –contesta la mare- ja saps que ha estat la regidora de hisenda estos anys, i qui manava al ajuntament.





    -si, quan passava alguna cosa al poble sempre tenies que acudir a ella- confirma Marieta.

    -pues si filla, es veu que desprès de que Arturo Cuestas digues que no volia fer entrepans, i ella ho permetia, no van acabar massa be les coses. Han durat un any, però com venen eleccions i el PAPA vol presentar-la a ella, pues l’han feta alcaldessa.

    -au tindrà bon soul pues ara, estarà contenta.-digué marieta.

    -Ui no cregués filla.-digué la mare- com estan els temps com estan, s’ha baixat el soul, així en la diferencia podrà netejar el poble, que esta molt brut per que han llevat el escombrariaire i tot. I damunt diu que donarà per ajudar les famílies necessitades del poble.

    -au, que quant se l’ha baixat? –pregunta ingènua Marieta.

    -296 euros al mes, ara nomes cobrarà casi 42000 euros anuals a temps parcial.

    -au si que arreglarà coses en 296 euros -exclama Marieta- i el pobre Arturo que ha fet, se’n ha anat a casa?

    -no filla, ja saps que no vivia al poble –digué la mare- i com estava lluny i no treia prou de temps per la seua feina, no li sortia rentable ser alcalde, així que sa quedat com a regidor.

    -be al menys ara podrà dedicar-se a la seua feina no?

    -es veu que no, que l’han nombrat assessor de Anselmo Tierras a la Diputació i amb un bon soul per tot el dia diuen.

    -Doncs si que estava malament com alcalde- exclama sorpresa marieta- i això que nomes estava a temps parcial i tenia temps per a la seua feina. Ara que a Castañar esta a temps complet com ho farà?

    -ell sabrà reina -digué la mare- si ho ha acceptat segur que es bo per ell.

    -mes que per al poble segur mare –digué marieta- i que es el segon ara que Rogelia es la alcaldessa?

    - han fet a Agapito, el de la autoescola, ja saps que es un home molt ocupat.

    -si, sempre te molta feina.

    -i tant, ara a mes cobrarà del ajuntament, crec que han dit que per fer 25 hores a la setmana guanyarà 15.714 euros anuals.

    -es un bon soul a temps parcial. Segur que arriba a final de mes així.

    -ui tindries que veure com tenen el poble filla! –exclama la mare- han canviat les senyals, i han fet el camp de futbol nou, i han ficat cistelles al frontó...si van donar entrepans i tot a Sant Damia! Casi han fet mes en tres mesos que en quatre anys.

    -escolta mare –digué la marieta un poc mosqueja- em dius que Arturo Cuestas ha deixat de ser alcalde per que li restava molt de temps, i que se’n ha anat a la diputació a guanyar mes. Que Rogelia, que ja manava del poble, es ara alcaldessa a temps parcial per que volen presentar-la a les eleccions. Que en 296 euros vol netejar i traure de la pobresa el poble. Dius també que Agapito es el segon al ajuntament i cobra mes que un treballador al mes en extres i tot per nomes 25 hores a la setmana, i que estan fent un munt d’obres. I tot ha passat a quatre mesos de les eleccions?

    -si filla, ja saps com fa les coses el PAPA.

    ResponderEliminar
  4. Levante-emv.com
    9 de marzo 2011
    Investigación agraria bajo mínimos
    El nuevo recorte de presupuesto del IVIA para 2011 disminuye los fondos para este centro de I+D en 4,2 millones en dos años - El gasto cae un 17,12% mientras la plantilla se reduce a la mitad en una década ante la falta de apoyos del Consell


    J. L. Z. VALENCIA El Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (IVIA), un referente nacional e internacional en el ámbito de la I+D clave en el desarrollo y expansión del negocio citrícola durante los últimos años, vuelve a sufrir un importante tijeretazo en su capítulo de gastos como consecuencia de una estrategia incierta de la conselleria de Agricultura, Pesca y Alimentación sobre el futuro de una entidad que corre el grave riesgo de perder el liderazgo consolidado hasta ahora en el el sector desde su puesta en marcha, en el año 1982.
    El recorte se produce en plena campaña de críticas del Consell, agricultores y exportadores citrícolas valencianos hacia el líder del PSPV, Jorge Alarte, por mostrar un cartel con naranjas podridas ante las próximas elecciones municipales y autonómicas y cuando el sector agrario considera clave al IVIA como referente en el ámbito de la C. Valenciana.
    Las cuentas del organismo público dependiente de la Generalitat reducen a 21,409 millones de euros su presupuesto para 2011, lo que supone una disminución del 7,32% respecto a 2010 y del 17,12% (es decir, 4,2 millones de euros menos) inferior a las cuentas de 2009.
    La administración autonómica ha introducido nuevas modificaciones del crédito en sus últimos ejercicios por valor de 1,133 millones de euros. En el capítulo de gastos de personal, el IVIA reduce esta partida en 584.750 euros en comparación con el año anterior y las inversiones reales se desploman en un 13,06% con casi un millón de euros menos. Investigadores del centro han pronosticado que la plantilla quedará en tan sólo 31 profesionales durante 2013 y sostienen que la entidad "morirá por falta de personal". De hecho, el IVIA ya no cubre plazas de jubilaciones en el equipo de investigadores.
    Las aportaciones del recinto ubicado en Montcada han sido claves en temas relacionados con los cultivos de cítricos, el arroz o los frutales de hueso, así como sus investigaciones sobre el control biológico de plagas o la obtención de nuevas variedades de frutas. Las instalaciones del IVIA fueron costeadas con fondos de la Unión Europea (UE).

    Llegiu ahí està la política real del Consell del PP en defensa de la taronja. Com això tot el que fa des de que governa. La resta pura publicitat

    ResponderEliminar
  5. L'Ivia ha estat els darrers anys una plataforma d'investigació al servei dels amics dels polítics del PP .Han ignorat al llaurador , i han estat incapaços de promoure varietats protegides per als llauradors valencians.Per exemple respecte als cítrics si ha eixit alguna varietat ha estat comercialiçada per la propietat privada i ara mateixa sense capital privat ja no es sosté , per tant per a qui investiguen els técnics de l'Ivia , evidentment per als qui paguen . Algú recorda alguna varietat de futur que haja tret l'Ivia , en els darrers 10 anys . Un ,dos,tres responda otra vez. Tic-tac-tic-tac .........

    ResponderEliminar
  6. Levante
    Lunes 14 de marzo de 2011
    La lucha contra la mosca de la fruta está en peligro por los impagos del Consell
    Trabajadores de Tragsa advierten que la empresa pública dejará el proyecto si no paga la conselleria

    LORENA ORTEGA VALENCIA Un conflicto laboral en el seno de la empresa pública Tragsa puede poner en peligro la continuidad de uno de los proyectos más importantes para la prevención de plagas en el sector citrícola valenciano: la lucha biológica contra la mosca de la fruta. Según informaron ayer fuentes sindicales, la empresa ya ha dado un ultimátum por la situación que atraviesa. "Hace quince días nos comunicaron que si a fecha de 31 de marzo no reciben el encargo de la administración para continuar prestando este servicio, presentará un expediente de regulación de empleo (ERE) para unos 142 trabajadores", explicó Faustino Sánchez, secretario general de UGT en la empresa.
    Según apuntaron, el proyecto de lucha biológica mediante la técnica del insecto estéril (TIE) se lleva a cabo por medio de esta empresa gracias a la financiación a partes iguales del Ministerio de Medio Ambiente y de la Conselleria de Agricultura. No obstante, apunta el secretario sindical, desde 2006 "la Generalitat ha ido pagando pero siempre con retraso, hasta tal punto que ahora mismo la deuda con la compañía es de 106,4 millones en la Comunitat Valenciana (juntando los servicios de la lucha biológica y la de incendios)".
    El representante sindical reconoce que esto está afectando a la empresa estatal. "Nos comunicaron hace días que no podían soportar más la situación y que, si desde la Conselleria de Agricultura no llegaba un compromiso formal y por escrito de la renovación del contrato y de la correspondiente asignación presupuestaria, abandonarían el proyecto y despedirían a más de 140 trabajadores", dijo.
    Sánchez destacó que el pasado jueves se reunieron con Manuel Láinez, director general de Investigación Agroalimentaria, quien mostró su compromiso "verbal, pero no por escrito" de adjudicar el proyecto. De hecho, desde la Conselleria aseguraron ayer que "el proyecto va a continuar y así se ha trasladado a Tragsa", pero no dieron explicaciones por los supuestos retrasos en los pagos aunque sí reconocieron que han estado en "conversaciones" en las últimas semanas.
    A la espera de que el compromiso sea formal y por escrito, el proyecto de lucha contra la mosca de la fruta (que en apenas unos años ha logrado reducir las poblaciones de esta plaga en un 90%) está en riesgo. Algo que ha pillado por sorpresa al sector citrícola. "La semana pasada tuvimos la mesa de seguimiento de cítricos y este tema no se trató, de ser cierto sería de una trascendencia muy grande para el sector", alerta Ferrán Gregori, de la Unió de Llauradors, quien apunta que en dicha sesión estuvo Láinez y el tema no se puso sobre la mesa.
    Pese a todo son optimistas. "No creo que se pare porque si de algo se puede vanagloriar la Conselleria es de este programa", destaca. De hecho, este tratamiento ha mejorado las exportaciones.

    ResponderEliminar
  7. El govern de Zapatero paga la seua part, els llauradors paguen la seua part i el PP es gasta els diners en juergues. Després es gasta els diners escampant mentides. La taronja a terra i el PP amunt.

    ResponderEliminar
  8. Este tema merece un post monogràfico. La gente està acomodada , estas cosas han de ser los políticos de la oposición los que las critiquen i difunden por todos los pueblos y casas , ya que los medios de comunicación estàn comprados .

    ResponderEliminar
  9. Menys pasetjar el palmito i dedicat a la politica del teu poble. En aquestos quatre anys ni has estat ni has fet res pel poble, i ara vols que Betxí confie amb tu? Quatre anys més a la oposició, i el millor serà els vots que obtindràs. Per a fer el que has estat fent aquestos anys, quedat en cassa que el poble eixirà guanyant, un jornal menys que ixirà de les notres butxaques

    ResponderEliminar
  10. Si no vols no parles d'agricultura. Però, vigila les faltes d'ortografia.

    ResponderEliminar
  11. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  12. El del palmito ; estigues tranquil que si no ha de guanyar cap jornal has de pagar ,ara bé si que et diré que Alcalde i Alcadessa tenim i tots dos estàn cobrant , si cadascú ha de ser responsable del que ha fet estos dos hauríen de pagar en conter de cobrar , però en ingonarants com tu segur que seguirant donan-mos per darrere i per davant , per cert més haguera valgut que els del PP que ens han manat estos 4 anys s'hagueren quedat a casa , no són bons ni per fer-se fotos .Estigueu tranquils que al País Valencià guanyarà el PP , eixos que ens han fet ser la Comunitat campiona en deute públic ,el 16,7 % del PIB , i una taxa d'aturats que supera en més de 10 punts llocs com Euskadi. Som el més paregut a una República Bananera.

    ResponderEliminar
  13. Ara diu el PP de Betxí que negociarà amb la Conselleria la gestió del centre de dia. Hem estat huit anys escoltant que ja estava tot aprovat. Ara, després de que haja estat el govern de Zapatero el que pose els diners, ens diuen que estan negociant. Vol dir que no hi havia res tots estos anys.
    Segurament com no s'ha creat cap plantilla ni se diu com es gestionarà algú pot caure en la tentació de dir que si guanya els donara faena.
    Ha de quedar clar que el centre ha de presentar una gestió pública a càrrec de la conselleria i la plantilla s'ha de dotar per mitjà d'una oferta pública.
    No volem clientelismes ni regals.

    ResponderEliminar
  14. Betxí necessita un canvi, aquest canvi ets tu, sense cap dubte.

    ResponderEliminar